tisdag 16 juni 2015

Smakrik lins- och tomatsoppa

Juni. En tid av försommar, ljusa dagar och nätter, syrener, skolavslutningstider, intensivt fågelkvitter, grönska, klar och frisk luft, dagg och lätta regn... En tid att njuta av men en tid som ofta springer ifrån lite för snabbt.Ta dig tid att verkligen uppleva junidagarna fullt ut, ta en promenad eller löptur efter jobbet, njut av en spontan picknick ute istället för att laga middag inne, ta ett möte utomhus eller ett gående möte. Fyll på med energi och ljus.




















I helgen fyllde jag på med just detta då jag var ute på landet. Tog med mig kameran och fångade just det här gröna, skira och känslan av försommar. Min katt Wilma som normalt är innekatt njuter av att få spendera några dagar på landet då hon får gå ut (under uppsikt) korta stunder. Delar med mig av några av bilderna jag tog och delar också med mig av ett fantastiskt recept på en lins-och tomatsoppa med mycket smak. Det är perfekt med soppor den här tiden på året, de går fort att laga och känns lätt och bra i magen. Jag serverade ett surdegsbröd med kallrökt lax och ägg till soppan. Mums!








Till 4 portioner:



2-3 morötter
1 gul lök
3 dl röda linser
500 g krossade tomater
1 liter ekologisk grönsaksbuljong (1 liter vatten+ tärning/pulver enligt förpackningen)
250 g körsbärstomater eller andra små, smakrika tomater
3-4 cm färsk ingefära
saft av 1 citron
smör att steka i
salt, chilipulver och paprikapulver
1 msk honung
pumpakärnor och fetaost till garnering



surdegsbröd
kallrökt lax
ägg





Skölj linserna i kallt vatten. Hacka lök och tärna morätter, fräs i smör på svag värme i en kastrull. Tillsätt krossade tomater och buljong och låt koka upp. Häll i linserna och småkoka ca 10 minuter. Hacka tomaterna och finhacka ingefäran och tillsätt det samt honung, koka 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och mixa försiktigt med en stavmixer (risk för skvätt) så att den blir slät. Smaka av med salt, pressad citron samt chilipulver och paprikapulver efter smak. Garnera med smulad fetaost och pumpakärnor samt servera med gott bröd med exempelvis kallrökt lax och ägg eller avocado mm.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar