torsdag 9 april 2015

Ramen med kyckling och krispiga grönsaker

Ramen är en japansk variant av nudelsoppa som med mustig smak och krispiga grönsaker får en självklar plats bland rätter som jag kommer att laga igen! Grönsakerna i den här varianten på ramen får vara råa för att få ut mycket näring och vacker färg. Själva soppan är en misosoppa, den går bra att köpa färdig om man inte vill göra sin egen.


Recept till 2-3 personer
2 kycklingbröst
100g glasnudlar
2 morötter
1 rödbeta eller polkabeta
200g rödkål
en bit purjolök
50g babyspenat
150g frysta edamamebönor, i sin skida
1/2 - 1 röd chili

Till misosoppan:
1,2 liter vatten
1 msk kycklingfond/buljong
5 msk misopasta (mosade sojabönor, köps i välsorterade livsmedelsbutiker)
några centimeter purjolök
3-4 msk ljus soja
3 msk wakame alger eller andra alger (kan uteslutas)
200 g tofu (kan uteslutas)
1 tsk dashi-buljongpulver (kan uteslutas)

Börja med misosoppan om du ska göra egen. Koka upp vattnet med buljongen. Blanda i misopasta och eventuellt alger och dashipulver i soppan. Låt sjuda 5 minuter. Tillsätt eventuellt tärnad tofu. Finstrimla purjolöken och strö över soppan. Smaka av med ljus soja, för sälta. Håll varm.

Ta fram en liten kastrull och koka upp vatten till edamamebönorna, de behöver endast koka 2-3 min. Häll sedan av vattnet och spola med kallt vatten. Tryck ut bönorna ur skidan och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 175 grader. Stek kycklingen på båda sidor så den får fin färg, salta och peppra och strö eventuellt över lite chiliflakes.

Lägg kycklingen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen 10-15 minuter tills den är genomstekt. Skala morötterna, rödkål och rödbeta/polkabeta och riv på en mandolin eller strimla på rivjärn. Strimla purjolöken fint med kniv. Koka glasnudlarna enligt förpackningen. Lägg glasnudlar, morot, rödbeta, rödkål, bönor, purjo och babyspenat i djupa skålar. Skär kycklingen i skivor och toppa med den. Toppa även med tunt skivad chili. Värm eventuellt soppan lite extra och avsluta med att hälla den heta soppan över skålarna!

Häll soppan över skålarna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar